Japonská whisky

Japonská whisky

Možná to nevíte, ale za dobrou whisky nemusíme mířit jen do Skotska nebo Irska. Umí to i v zemi, kde by to nikdo z nás nečekal – v Japonsku. A věřte tomu nebo ne, japonská whisky je u spotřebitelů každým rokem stále žádanější.

Získává stále nová a nová ocenění kvality a vyhrává na nejrůznějších soutěžích. A abychom nezapomněli, váže se k ní i celá řada zajímavých příběhů.

Japonská whisky a kde se vlastně vzala

Evropská whisky si získala si přezdívku „jošu“ a používala se jako lék na všechny možné choroby.

Gejši, samurajové, sakury a … whisky. Ano, přesně takhle dnes vypadá čtveřice symbolů, kterými se Japonsko pyšní (tedy pokud nepočítáme všechny ty známé značky elektroniky). Podle legendy přivezl první whisky do Země vycházejícího slunce komodor Matthew Perry v roce 1854. Měla posloužit jako dar tehdejšímu císaři. Ten z ní podle všeho příliš nadšen nebyl a nikdy ji neochutnal. Ovšem jeho nejbližší dvořené měli na věc zcela jiný názor.

Nabízené příležitosti se tak rychle chopili obchodníci a začali do Japonska whisky dovážet ve velkém. A nedlouho poté začaly po ostrovech různě vznikat i její více či méně zdařilé kopie.

Japonská whisky

Japonská whisky a její cesta ke konzumentské špičce

Bohužel Japonci dlouho neznali ten správný postup výroby, takže se všichni jen trochu znalí gurmeti jejich pálence vyhýbali velkým obloukem.

Všechno to změnila až první světová válka. Právě ta dala zemi hned dvě významné osobnosti:

  • Shinjira Torii
  • Masataka Taketsuru
Že vám jejich jména vůbec nic neříkají? Nedivíme se. Ale značky, které založili, vám určitě tak neznámé nebudou. Právě díky nim si totiž dnes můžete pochutnávat na whisky Yamazaki a Nikka. Cesta k nim však nebyla vůbec jednoduchá.

A o to více je fascinující, když si uvědomíme, že právě tyto značky se dnes snaží dostat do přízně předních světových odborníků a opravdu se jim to daří. A ano, jsou i poměrně drahé. Ale pojďme se teď podívat na to, jak to vlastně všechno začalo.

Japonská whisky Yamazaki

Bez nadsázky jde o příběh jako z nějaké červené knihovny.

Masataka Taketsuru se rozhodl vsadit na riziko a odcestoval do Skotska. Tady navštěvoval palírny, u tohoto se stihl oženit a vrátil se do Japonska jako mistr whisky.

Ne, tak jednoduché to samozřejmě nebylo. Všechno se odvíjelo zejména od Masatakovy pečlivosti. Kudy chodil, tudy si dělal pečlivé poznámky. A ze všech poznámek sestavil více než stostránkový manuál, který se dones používá jako základ pro výrobu japonské whisky v oblíbeném skotském stylu.

A jeho pečlivost neunikla pečlivým očím Japonců. Hned po návratu si ho do své palírny pozval Shinjiro Torii. Netrvalo dlouho a firma Suntory, která existuje dodnes, dala život první whisky Yamazaki.

Japonská whisky

Dnes jde o velmi oblíbenou značku, vyskytující se na trhu v mnoha podobách.

Japonská whisky Yamazaki finišuje svou cestu v sudech z dubového dřeva, ovšem ne jen tak ledajakého. Dub musí být výhradně americký, španělský nebo japonský. Právě díky tomuto pečlivému výběru získává hotový nápoj tak jedinečné chuťové i aromatické vlastnosti.

Měli byste vědět:
V roce 20007 se osmnáctileté whisky Yamazaki dostalo nejvyššího ocenění. Stala se totiž skutečným světovým vítězem mezi sladovými produkty!

A jak ji poznat? Opravdu snadno. Zaměřte se hlavně na její nasládlou vůni, v níž by měly dominovat stopy švestek, medu, třešní a vanilkou. Pátrejte i po nevšedně vonícím koření, a pokud máte opravdu dobrý nos, neujde vám ani závan sušeného ovoce. Jakmile se napijete, zůstanou vám v ústech ještě po nějakou dobu příjemné dřevité tóny.

Japonská whisky Nikka

Ptáte se kam se poté poděl zmíněný Masataka Takesuru? Hrát na druhé housle mu jednoduše nestačilo, takže v roce 1934 založil vlastní společnost pro výrobu whisky s palírnou na ostrově Hokkaidó, jehož podmínky shledal nejvíce podobným těm ve Skotsku. Původně se jeho společnost na výrobu japonské whisky jmenovala Dai Nippon Kaju K.K., ale později tento název zkrátil jednoduše na Nikka, pod kterým tuto whisky známe dnes. A je velmi úspěšná.

Náš tip:
Jedno z posledních ocenění pochází z roku 2015 a to z prestižní soutěže Jim Murray’s Whisky Bible. Celkové vítězství zde získala japonská whisky z roku 2013 Yamazaki Sherry Cask 2013 a její konkurentka sedmnáctiletá Nikka Takeshuru se umístila na prvním místě v kategorii takzvaných blended malt.

Nejlepší japonská whisky

Chcete-li si dopřát absolutní špičku, pak se společností Suntory ani whisky Nikka určitě nešlápnete vedle. Začněte u mladých ročníků a teprve později přejděte k destilátům, které zrály opravdu dlouho. Dříve nemá tento přechod smysl, nedokázali byste si je patřičně vychutnat

Japonská whisky cena

Není tajemstvím, že za úspěch se platí. I když za posledních 15 let se produkce japonské whisky navýšila asi desetinásobně, stejně nestíhá pokrývat poptávku. Radost to udělalo zejména zemědělcům z velké Británie, kteří dodávají do whisky autentický ječmen z Evropy (bez něhož se její výroba zkrátka neobejde).

O něco hůře jsou na tom běžní spotřebitelé. Zatímco před několika lety byla japonská whisky specialitkou dostupnou jen milovníkům experimentů za poměrně příznivý peníz, dnes je situace zcela opačná. Cena japonské whisky se mnohdy šplhá do závratných výšin. Budete-li si chtít koupit u nás některý z produktů Suntory Holdings nebo Asahi Group Holding ( japonská whisky Nikka), budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Cena za 0,7l lahev obvykle nejde pod 1 000 Kč a za mnohé speciality budete muset zaplatit ještě mnohem a mnohem více.

Na druhou stranu je japonská whisky vynikajícím dárkem pro milovníky destilátů po celém světě.