Jak porozumět dělení stylů přípravy tequily?

Jak porozumět dělení stylů přípravy tequily?

Stejně jako rum je i tequila všestranným druhem alkoholu: může být konzumována samostatně nebo jako součást různých koktejlů, ať už sladkých nebo slaných. Vzhledem k tomu, že existuje tolik druhů tequily a tolik různých způsobů příprav, může to na člověka působit dosti chaoticky. Který druh tequily je nejlepší pro přípravu sladkého míchaného nápoje? Který je nejlepší pro pomalé popíjení? A co vlastně znamenají slova jako „Reposado“ nebo „Extra Añejo“? V následujících odstavcích si rozdělíme tequily do pěti základních kategorií a podíváme se, jaký je nejlepší způsob jejich konzumace.

Začínáme: Co přesně je tequila?

Není to destilát zrn jako například whisky. Místo toho se tequila vyrábí ze šťávy z agáve, mexického sukulentu úzce spojeného s yukou.

Likér zvaný mezcal vyrobený z destilované agávy se vyrábí v mnoha oblastech Mexika, aby se mohl nazývat tequila, musí být mezcal vyráběn v okolí města Tequila v mexické provincii Jalisco. Během výroby tequila zraje po různě dlouhou dobu, a to nám přinese dělení na ty nejzákladnější druhy tequily.

Tequila poprvé

Prvním druhem je blanco, někdy také stříbro.

Blanco tequila se lahvuje brzy po destilaci, aby se zabránilo změnám, a je nejtypičtější tequilou používanou k pití. Bez vlivu na barel představuje blanco tequila čistou chuť agávové rostliny. Někteří výrobci tequily, zejména Don Julio, uloží své blanco v nerezových nádržích po dobu jednoho nebo dvou měsíců, což omezí jeho popálení. Pokud je záběr typického blanca příliš drsný, můžete najít snímek Julio, který je o něco jemnější, se silnou grapefruitovou chutí.

Tequila - Jak porozumět dělení stylů přípravy tequily?

Tequila podruhé

Cítíte se trochu vyhořelí na ohnivé výstřely blanco? Dalším krokem v procesu stárnutí tequily může být právě to, co hledáte.

U reposado tequily je cítit duch zrajících dubových sudů (téměř vždy používané sudy s bourbonem) po dobu nejméně dvou měsíců a nejvýše roku. Tento specifický rozvrh stárnutí dává reposadu čas, aby zjemnil a vyzvedl některé vůně a chutě z hlavně, přičemž si stále zachovává dostatek mladého kopu blanca. To znamená, že z barelu dostanete karamelové a medové tóny a citrusové a pepřové vlastnosti tequily se zmírní a umožní, aby se ve skle mísily chutě skořice a vanilky. Reposado tequila je stále dost ostrá na koktejly, ale může být také usrkáván přes led.

Měli byste vědět:
Proto má reposado často co nabídnout každému, a pokud jste zvyklí pouze na ohnivé blanco, je to skvělé nové místo k prozkoumání.

Tequila potřetí

Pokud lihovar drží tequilu v sudu déle než rok a až tři roky, je klasifikován jako añejo neboli „zestárlý“.

To jsou tequily pro pijáka whisky, který hledá něco nového, protože po celou tu dobu v sudu je přepychový duch, s téměř žádnou mladistvou nevázaností nalezenou v lahvi blanco. Místo toho poskytuje añejo tequila hlubokou složitost vůně a chuti, která často vykazuje tóny kávy, hořké čokolády a medu. I když si určitě můžete vzít panáka añejo, nebo si připravit míchaný nápoj s sebou, vynecháte některé nuance vkusu a vzhledem k tomu, že láhev añejo je obvykle mnohem dražší než láhev blanco, zdá se, jako plýtvání penězi za něco, co nemůžete plně ocenit. Místo toho se añejo tequila nejlépe usrkává pomalu, obvykle elegantně, jako sklenice jemné whisky.

Tequila - Jak porozumět dělení stylů přípravy tequily?

Měli byste vědět:
Ve skutečnosti můžete získat veškeré vaše hezké whisky sklo, abyste ještě více vylepšili chuť.

Tequila počtvrté

Co se stane, pokud je dávka tequily držena v sudu déle než tři roky?

To je, když začnete na láhvi vidět fráze jako extra añejo nebo občas „ultra-age“. Extra añejo je klasifikace pouze od roku 2006, takže to není tak rozšířené jako ostatní styly, ale láhev extra añejo může být vzácným zážitkem, když na ni narazíte. Jak můžete hádat, všechno vlastnosti Tequilu añejo, jsou ještě o něco výraznější v extra añejo: karamelové, kávové a medové tóny jsou stále přítomny, s ještě silnějším vanilkovým vlivem z barelů.

Měli byste vědět:
Extra añejo tequila se nepřekvapivě prodává za nejvyšší cenu, ale pokud hledáte ten perfektní dárek pro někoho, kdo dává přednost starému jedinému sladovému skotu, může být extra añejo jedinečným způsobem, jak ho potěšit.

Tequila popáté

Poslední hlavní kategorií Tequily je mixto, i když je často klasifikována jako „zlato“, „oro“ nebo „joven“.

Na rozdíl od předchozích čtyř stylů, mixto tequila nemá specifický požadavek na stárnutí a obvykle nestárne vůbec. Jakákoli barva v mixtu je často umělá: Cuervo Gold je nejoblíbenější barvou. Mixto tequila se vyrábí se základnou nejméně 51% blanco tequily, do které lze přidat další lihoviny, látky určené k aromatizaci, cukr a barvu. Většina pijáků považuje mixto tequilu za něco víc než rotgut a nestojí za to pít vůbec.

Co si ještě zapamatovat

To je tedy pět základních kategorií tequily. Existují desítky likérů tequily, jako je míchání tequily a kávy Patron’s XO Cafe, nebo směsice tequily Agavero s damiana, květ původem z provincie Jalisco. Don Julio a Herradura mimo jiné objasňují añejo Tequily, které byly vyrobeny filtrací jejich añejo Tequily více než půl tuctu krát, aby se odstranila veškerá barva přidaná stárnutím barelu. Tito čistí añejové jsou spíše mluvícím bodem než cokoli jiného, ​​chutnají jako bohatý añejo a navíc mají vzhled neobvyklého blanca. Také příchutě: La Pinta dělá granátové jablko tequilu a Tanteo dělá jalapeño tequilu, které se skvěle hodí do koktejlů.