Druhy tequily?
Stejně jako rum je i tequila všestranným druhem alkoholu: může být konzumována samostatně nebo jako součást různých koktejlů, ať už sladkých nebo slaných. Vzhledem k tomu, že existuje tolik druhů tequily a tolik různých způsobů příprav, může to na člověka působit dosti chaoticky. Který druh tequily je nejlepší pro přípravu sladkého míchaného nápoje? Který je nejlepší pro pomalé popíjení? A co vlastně znamenají slova jako „Reposado“ nebo „Extra Añejo“? V následujících odstavcích si rozdělíme tequily do pěti základních kategorií a podíváme se, jaký je nejlepší způsob jejich konzumace.
Obsah článku
Co přesně je tequila?
Likér zvaný mezcal vyrobený z destilované agávy se vyrábí v mnoha oblastech Mexika, aby se mohl nazývat tequila, musí být mezcal vyráběn v okolí města Tequila v mexické provincii Jalisco. Během výroby tequila zraje po různě dlouhou dobu, a to nám přinese dělení na ty nejzákladnější druhy tequily.
Blanco tequila
Blanco tequila se lahvuje brzy po destilaci, aby se zabránilo změnám, a je nejtypičtější tequilou používanou k pití. Bez vlivu na barel představuje blanco tequila čistou chuť agávové rostliny. Někteří výrobci tequily, zejména Don Julio, uloží své blanco v nerezových nádržích po dobu jednoho nebo dvou měsíců, což omezí jeho popálení. Pokud je záběr typického blanca příliš drsný, můžete najít snímek Julio, který je o něco jemnější, se silnou grapefruitovou chutí.
Tequila reposado
U reposado tequily je cítit duch zrajících dubových sudů (téměř vždy používané sudy s bourbonem) po dobu nejméně dvou měsíců a nejvýše roku. Tento specifický rozvrh stárnutí dává reposadu čas, aby zjemnil a vyzvedl některé vůně a chutě z hlavně, přičemž si stále zachovává dostatek mladého kopu blanca. To znamená, že z barelu dostanete karamelové a medové tóny a citrusové a pepřové vlastnosti tequily se zmírní a umožní, aby se ve skle mísily chutě skořice a vanilky. Reposado tequila je stále dost ostrá na koktejly, ale může být také usrkáván přes led.
Tequila blanco
To jsou tequily pro pijáka whisky, který hledá něco nového, protože po celou tu dobu v sudu je přepychový duch, s téměř žádnou mladistvou nevázaností nalezenou v lahvi blanco. Místo toho poskytuje añejo tequila hlubokou složitost vůně a chuti, která často vykazuje tóny kávy, hořké čokolády a medu. I když si určitě můžete vzít panáka añejo, nebo si připravit míchaný nápoj s sebou, vynecháte některé nuance vkusu a vzhledem k tomu, že láhev añejo je obvykle mnohem dražší než láhev blanco, zdá se, jako plýtvání penězi za něco, co nemůžete plně ocenit. Místo toho se añejo tequila nejlépe usrkává pomalu, obvykle elegantně, jako sklenice jemné whisky.
Tequila extra añejo
To je, když začnete na láhvi vidět fráze jako extra añejo nebo občas „ultra-age“. Extra añejo je klasifikace pouze od roku 2006, takže to není tak rozšířené jako ostatní styly, ale láhev extra añejo může být vzácným zážitkem, když na ni narazíte. Jak můžete hádat, všechno vlastnosti Tequilu añejo, jsou ještě o něco výraznější v extra añejo: karamelové, kávové a medové tóny jsou stále přítomny, s ještě silnějším vanilkovým vlivem z barelů.
Tequila mixto
Na rozdíl od předchozích čtyř stylů, mixto tequila nemá specifický požadavek na stárnutí a obvykle nestárne vůbec. Jakákoli barva v mixtu je často umělá: Cuervo Gold je nejoblíbenější barvou. Mixto tequila se vyrábí se základnou nejméně 51% blanco tequily, do které lze přidat další lihoviny, látky určené k aromatizaci, cukr a barvu. Většina pijáků považuje mixto tequilu za něco víc než rotgut a nestojí za to pít vůbec.
Co si ještě zapamatovat
To je tedy pět základních kategorií tequily. Existují desítky likérů tequily, jako je míchání tequily a kávy Patron’s XO Cafe, nebo směsice tequily Agavero s damiana, květ původem z provincie Jalisco. Don Julio a Herradura mimo jiné objasňují añejo Tequily, které byly vyrobeny filtrací jejich añejo Tequily více než půl tuctu krát, aby se odstranila veškerá barva přidaná stárnutím barelu. Tito čistí añejové jsou spíše mluvícím bodem než cokoli jiného, chutnají jako bohatý añejo a navíc mají vzhled neobvyklého blanca. Také příchutě: La Pinta dělá granátové jablko tequilu a Tanteo dělá jalapeño tequilu, které se skvěle hodí do koktejlů.