Udící pistole

Udící pistole

Udící pistole

Máte rádi nejrůznější kuchyňské vychytávky? Milujete experimenty a v klidu byste si pochutnali třeba na uzené zmrzlině? Pro všechny domácí šefkuchaře a fanoušky nejnovějších kuchyňských technologií je tady udící pistole.

Nepotřebujete otevřený oheň, krb ani žádné jiné klasické udící a grilovací pomůcky. Udící pistole zvládne všechno sama a pěkně zastudena. Nezmění tak texturu ani chuť pokrmů a dá se použít opravdu úplně na cokoli. Jak funguje a co byste o ní měli vědět? To vám prozradíme v následujícím článku.

Udící pistole Sage

Udící pistole zvládne všechno sama a pěkně zastudena

Jak udit doma?

Je to vlastně docela jednoduché. Potřebujete jen pokrm, který chcete udit, misky nebo kousek potravinářské folie a samozřejmě udící pistoli. Dejme tomu, že byste si rádi pochutnali na uzeném lososu, ale v obchodě měli jen toho klasického. Co teď? Nebojte se, za deset minut bude vše přesně tak, jak má být.

 

Udicí pistole nebo-li smoking gun

Nejdřív vezměte lososa a připravte ho. Můžete ho zbavit kůže nebo také nemusíte. Je však třeba ho nakrájet na tenčí plátky (nebo se smířit s tím, že uvnitř bude maso zkrátka nevyuzené). V této fázi můžete samozřejmě použít nejrůznější koření, lososa opéct – prostě udělat všechno tak, jak jste běžně zvyklí.

Nakrájené kousky ryby vložte do misky a tu zakryjte vhodným poklopem nebo přetáhněte potravinářskou fólií. Vezměte do ruky udící pistoli a naplňte ji speciálními pilinami. Ty mohou být jabloňové nebo ořechové, což výrazně ovlivní výsledné aroma a chuť pokrmu.

Co vědět:
Nedá se říct, které jsou lepší právě pro lososa. Ořechové mu dodají výraznější chuť, jabloňové ho zase příjemně ovoní.

Vložte piliny do zásobníku a zapalte podle instrukcí. Z „hlavně“ udící pistole se začne linout kouř. Pistoli zastrčte pod fólii nebo víčko a nechte doběhnout celý cyklus uzení. To netrvá déle než pár minut. A máte hotovo.

Náš tip:
Chcete-li, aby byla chuť uzeného lososa intenzivnější, můžete stejný postup zopakovat i dvakrát nebo třikrát. Teď už zbývá jen servírovat.

Udící pistole kde vybrat

Na trhu ovšem existuje i další typ udících pistolí. Ty jsou již napojeny na klasický poklop, pod který jednoduše vložíte potraviny, které chcete vyudit a postupujete stejně jako v předchozím případě. Vše je tak o maličko jednodušší. Jinak lze však oba typy směle srovnávat. Porovnat je můžete třeba na portálu Heureka.cz nebo se vydat přímo po stopách nejlepších výrobců.

Udící pistole

Sage udící pistole

Pokud bychom měli doporučit konkrétní značky, tak určitě musíte začít udící pistolí od Sage. Patří k prvnímu typu a často ji můžete vidět na nejrůznějších kuchařských a kulinářských show.

  • Sage udící pistole vám navíc při nákupu přes internet přinese i slevu na kurz vaření, pořádaný právě značkou Sage.
  • Navíc dostanete i kuchařku
  • a také dva druhy dřevěných třísek do začátku a samozřejmě praktické balení.

Udicí pistole Hendi

To udicí pistole Hendi bývá v běžné maloobchodní síti k vidění častěji. Patří k druhému typu, což znamená, že k udící pistoli je připevněný odnímatelný poklop. Maximum kouře tak zůstane přesně tam, kde chcete a navíc se nemusíte doma poohlížet po vhodné misce nebo potravinářské fólii.

Pro koho se hodí udící pistole

Možná si říkáte, že uzení v udírně nic nenahradí a nejspíš máte pravdu. Udící pistole smoking gun je spíše takovou dobrou tečkou – posledním vymazlením už hotového jídla (byť udit můžete i potraviny před tepelnou úpravou), které vám nezabere víc, než pár minut.

Dodá vašim kulinářských perličkám žádaný moment překvapení, a přitom nijak neovlivní jejich texturu ani chuť.

Nejde sice o levnou investici, ale v žádném případě ani o kuchyňského pomocníka, který zůstane po pár použitích ležet v koutě. Vyudit totiž můžete i nevídané věci – třeba zmrzlinu nebo alkoholické koktejly na večerní párty. A to už rozhodně stojí za zvážení, co říkáte?

Podobné příspěvky