Zacapa XO

5 (100%) 1 vote

Zacapa XO

Kubánské rumy patří v žebříčku milovníků destilátů, které mají svůj základ v rostlině zvané cukrová třtina, mezi absolutní špičku. V posledních letech jim však výhry ve světově proslulých soutěžích ukradl doposud málo známý konkurent – Guatemala a rum Zacapa XO.

Guatemalský rum Zacapa XO je dítětem milénia. Na trh totiž vstoupil v roce 2000, a to s nebývalou pompou. Již několikrát se stal držitel prvního místa na prestižním International Rum Festivalu a v roce 2002 se stal dokonce držitel ocenění Platinum award v kategorii Super Premium Rum.Zacapa XO

Není rum jako rum

Ale ještě než si tento malý zázrak prohlédneme podrobněji, podíváme se trochu blíže na rumy jako takové. Oficiálně je názvu rum možno používat jen u produktů destilovaných z melasy nebo cukerné šťávy cukrové třtiny (Saccharum officinarum). Produkce rumu nemá jednotná pravidla a liší se výrazně v závislosti na lokálních lidových tradicích. Právě proto je pití rumů pro mnoho znalců destilátů tak zajímavé.

  • Španělské rumy (rumy ze španělsky mluvících zemí) vynikají obvykle čistou, jemnou chutí.
  • Tmavé rumy s bohatší chutí obohacenou o spodní melasové tóny jsou typické pro anglicky mluvící země.
  • A konečně produkce rumů z francouzsky mluvících ostrovů vynikají přímou výrobu přímo z cukerné šťávy a jedinečnou původní chutí cukrové třtiny.

 

Ron Zacapa XO

Guatemalský rum Ron Zacapa XO je typický španělský elegán. Dokáže váš okouzlit lehkou ovocnou mírně sladkou chutí se stopami hřebíčku, čokolády a vanilky. Chlubí se také plným a komplexním aroma s dominantní hlavou karamelu, podpořenou ještě pomerančovou kůrou, praženými ořechy, marcipánem a vemlouvavými tóny dubového dřeva. Výsledkem je perfektní kombinace přirozené sladkosti, výrazného koření a svěží šťavnatého ovoce.

Této dokonalé harmonie je dosaženo díky preciznímu a unikátnímu postupu výroby. Pří výrobě rumu Ron Zacapa XO je používán jako základní surovina čistý panenský sirup z cukrové třtiny (Virgin sugar cane honey), který prochází pomalou destilací. K jeho zrání je používán systém Solera. Vše závisí na přesné nadmořské výšce (2 333 metrů) i použitých sudech z bílých dubů, jenž byly dříve použity pro zrání sherry nebo koňaku. Samotné Solero pak míchá při výrobě rumy různého stáří a finální fázi celého procesu přesouvá do francouzských dubových sudů po koňaku. Právě tento postup dodává guatemalskému rumu Zacapa XO tolik oceňované bohaté a překvapující aroma.

 

Zajímavost: při metodě Solera se používá soubor speciálních sudů, které jsou kladeny na sebe tak, že spodní řada je vždy nejstarší. Rumy se přidávají zpravidla po jednom roce. Věk rumů vyráběných metodou Solera s na etiketě zpravidla řídí nejstarším věkem rumu z celého blendingu. Původně byl tento postup vynalezen pro zrání sherry.

Zacapa Centenario XO 25 years

Mezi to nejlepší, co Guatemalské rumy mohou nabídnout, patří bezpochyby Zacapa Centenario XO 25 years. Při jeho výrobě se používají rumy průměrného stáří 25 let. Ty jsou pečlivě smíchány a následně více než rok blendovány, aby byla nastolena dokonalá harmonie chuti a vůně

 

.

 

Zacapa XO – zajímavosti

Plantáže, na kterých dozrává cukrová třtina pro výrobu Zacapa Centenario XO 25 years, leží na nejlepším místě na světě (alespoň podle tvrzení řady odborníků), a to díky ideální kombinaci nadmořské výšky, klimatu a půdy. Unikátní jsou také použité kvasinky při procesu fermentace. Jde o kmen získaný z ananasu Saccharomyces cerevisiae zodpovědný za specifické aroma rumů Zacapa XO.

Název rumu Ron Zacapa XO je odvozen od historie městečka Zacapa. První rum vznikl na oslavu 100. výročí jeho založení a velmi rychle si získala širokou fanouškovskou základnu.

Zrání rumu Ron Zacapa XO probíhá v tzv. Domě nad oblaky „The House Above the Clouds“ – jedním z nejvýše položených míst tohoto typu na světě. Právě nízká teplota v horách (okolo 16,6 °C), nízký atmosférický tlak a řidší vzduch pomáhají zintenzivnit proces infuze probíhající v dubových sudech. Celý proces je velmi pomalý, což však výslednému produktu jedině svědčí.

Kvalita rumů Zacapa XO je velmi stálá. Každá kapka všech blended rumů prochází všemi typy sudů. Aroma a chuť se tedy předává kontinuálně a guatemalské rumy Zacapa XO patří k tomu nejlepšímu, co lze na světovém trhu dostat.

Zacapa XO

Ron Zacapa cena

Také byste si chtěli užít večer ve společnosti vynikajícího rumu Zacapa XO? A zajímá vás, kolik tenhle krasavec stojí? Odpověď není tak docela jednoduchá, záleží na tom, jakou variantu zvolit.

Pokud z kapsy vytáhnete tisícovku a pár drobných navíc, můžete si už bez problémů užít Zacapa Solera 23 (0,7 litru)sladká medová viskozita jeho chuti a jemné kořeněné aroma s tóny tabáku nebo kůže vám pomůže naladit se na chvíle klidu a odpočinku.

Chcete-li zkusit přímo proslulý Zacapa XO, připravte si něco přes 1 200 Kč, za které získáte skvělý rum ověnčený řadou ocenění s typicky plnou chutí a květnatým aroma. A zapomenout nesmíme ani na nejrůznější speciální limitované edice. Momentálně je k dostání třeba Zacapa Solera Edición Negra nebo Zacapa Reserva Limitada 2015. oba vám poskytnou naprosto jedinečný zážitek, který už nemusí být nikdy více k mání, takže neváhejte. Zásoby těchto kousků se rychle tenčí, a za pár let budou dost možná jen hřejivou voňavou vzpomínkou.Z

Siffera

Ahoj mám ráda hory, pohyb a adrenalin.