Japonská whisky

5 (100%) 1 vote

Japonská whisky

Skotsko ani Irsko nejsou jedinými zeměmi, které umí uvařit dobrou whisky. Dokáží to i tam, kde byste to zaručeně nečekali – v Japonsku. A co víc, japonská whisky je od roku stále žádanější. Může za to její vysoká kvalita i mnoha ocenění na světových soutěžích.

Japonská whisky

A kde se vlastně tento typicky evropský nápoj ve světě samurajů a sakur vzal? Traduje se, že první sud whisky přivezl do země už komodor Matthew Perry v roce 1854 jako dar samotnému Synu nebes. Tomu se ale tahle novota příliš nezamlouvala a pokud víme, nikdy ji neochutnal. O to zvědavější byli však jeho dvořané a především obchodníci. Zanedlouho byla evropská pálenka „jošu“ doporučována jako lék prakticky na cokoliv a lékárníci napříč japonským souostrovím se snažili o její různě zdařilé kopie.

Japonská whisky

Japonská whisky – od plagiátu až na Evropskou špičku

Velmi proto měla dlouho japonská whisky velmi špatnou pověst a žádný solidní sommeliér od ni nezavadil ani očkem. Přišla však první světová válka a sní i dvě významné japonské osobnosti ve světě whisky. Shinjiro Torii a Masataka Taketsuru. Jejich jména možná neznáte, ale japonskou whisky s názvem Nikka nebo Yamazaki už nejspíš ano. Právě tyto značky se totiž v poslední době derou na pomyslný vrchol alkoholových gurmánů. Jsou dobré, chutné, komplexní – a drahé. Ale vraťme se na samotný počátek.

Japonská whisky Yamazaki

Život Masataka Takesuru by byl vhodným námět na román z červené knihovny. Odcestoval do Skotska, nechal se zaměstnat u několika palíren, poznal tady svou lásku, oženil se a vrátil se domů, kde začal produkovat báječnou whisky.

Nebylo to samozřejmě tak snadné, jak to teď vypadá. Takesuru byl především známý svou pečlivostí. V palírnách si zapisoval skutečně každý detail a jeho více než stostránková zpráva se stala základem výroby japonské whisky ve skotském stylu. Po návratu do vlasti ho zaměstnala známý podnikatel Shinjiro Torii a brzy vznikla pod jeho taktovkou slavná japonská whisky Yamazaki,vyráběná jeho firmou Suntory.

Tu dnes na trhu najdeme v mnoha podobách. Japonská whisky Yamazaki zraje v sudech z dubového dřeva, a to dubu amerického, španělského a japonského. Právě díky této kombinaci získává tato skvělá japonská whisky své unikátní vlastnosti. Například v roce 2007 byla 18letá whisky Yamazaki zvolena světovým vítězem mezi sladovými produkty!

Poznáte ji snadno. Má jemnou jemně nasládlou vůni se stopami medu, třešní a švestek doplněných lehkými tóny vanilky. Ucítíte i špetku koření a možná i špetičku kokosu nebo sušené ovoce. Po napití po sobě zanechává ovocné tóny s dřevitým charakterem.

Japonská whisky

Japonská whisky Nikka

Ptáte se kam se poté poděl zmíněný Masataka Takesuru? Hrát na druhé housle mu jednoduše nestačilo, takže v roce 1934 založil vlastní společnost pro výrobu whisky s palírnou na ostrově Hokkaidó, jehož podmínky shledal nejvíce podobným těm ve Skotsku. Původně se jeho společnost na výrobu japonské whisky jmenovala Dai Nippon Kaju K.K., ale později tento název zkrátil jednoduše na Nikka, pod kterým tuto whisky známe dnes.

whisky-745x100-1493887634.jpg

Japonská whisky Nikka se podle odborníků velmi podobá té skotské, nezapře však svoje exotické kořeny. Do klasické třešňové a švestkové vůně ještě navíc pronikají svěží tóny citrusů a červeného pomeranče, které po ochutnání pomalu ustupují a předává vládu květinám. Velmi brzy si japonská whisky Nikka získala pověst produktu, který by rozhodně neměl chybět ve sbírce žádného milovníka destilátů.

Nejlepší japonská whisky

Společnost Suntory i whisky Nikka dodnes patří mezi nejlepší producenty těchto destilátů v Japonsku, ale i na celém světě. svědčí o tom i mnohá ocenění v mnoha světových soutěží. Jedno z posledních pochází z roku 2015 a to z prestižní soutěže Jim Murray’s Whisky Bible. Celkové vítězství zde získala japonská whisky z roku 2013 Yamazaki Sherry Cask 2013 a její konkurentka sedmnáctiletá Nikka Takeshuru se umístila na prvním místě v kategorii takzvaných blended malt.

Japonská whisky

Vyznejte se v pojmech

Blended malt je kategorie označující tzv. míchanou whisky. Ta se vyrábí smícháním několika různých druhů whisky z různých palíren. Kromě té klasické sladové tu často najdeme tzv. grain whisky, tedy whisky z jiné suroviny než ječmene. Většina blended whisky pro svůj vznik potřebuje 10-50 různých druhů alkoholu.

Proti blended whisky stojí single malt whisky. Ta se vyrábí pouze ze sladového ječmene a pouze v jedné jediné palírně. Tyto whisky bývají chuťově i aromaticky výraznější. U blended whisky sází její producenti spíše do maximálně harmonický chuťový zážitek a větší jemnost, kterou ocení především začínající milovníci destilátů.

whisky-745x100-1493887634.jpg

Japonská whisky cena

I díky těmto úspěchům se o japonské whisky v poslední době hodně mluví. Vždyť za posledních deset let vzrostla produkce japonské whisky více než desetinásobně. To příznivě kvitují především britští zemědělci, kteří oběma největším palírnám dodávají pravý evropský ječmen.

O něco hře jsou na tom běžný spotřebitelé. Zatímco před několika lety byla japonská whisky specialitkou dostupnou jen milovníkům experimentů za poměrně příznivý peníz, dnes je situace zcela opačná. Cena japonské whisky se mnohdy šplhá do závratných výšin. Budete-li si chtít koupit u nás některý z produktů Suntory Holdings nebo Asahi Group Holding ( japonská whisky Nikka), budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Cena za 0,7l lahev obvykle nejde pod 1 000 a za mnohé speciality budete muset zaplatit ještě mnohem a mnohem více.

Na druhou stranu je japonská whisky vynikajícím dárkem pro milovníky destilátů po celém světě. A jak si vychutnat japonskou whisky? Sami Japonci ji nejraději míchají s vodou, ale vy ji klidně pojte tak, jak ji máte rádi. 

Siffera

Ahoj mám ráda hory, pohyb a adrenalin.